LESS-groep

Lichaamsgerichte therapie voor mensen met een Eetstoornis.

Mogelijk herken je dit?

 • Je worstelt al een tijd lang met periodes van niet eten of juist heel veel eten.
 • Je hebt moeite met jouw lichaam en/of jouw lichaamsvorm bepaalt grotendeels hoe je over jezelf denkt.
 • Je bent (dagelijks) obsessief bezig met je lichaam, uiterlijk en gewicht.
 • Je vind het lastig om met negatieve gevoelens om te gaan.
 • Je hebt weinig zelfvertrouwen of bent erg perfectionistisch.
 • Je voelt je regelmatig eenzaam, somber of bang omdat niemand jou begrijpt.

Dan zou de LEss-groep wel eens wat voor jou kunnen betekenen.

De LEss-groep is een kleine intieme groep voor mensen met een eetstoornis, zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, een Eetbuistoornis of een eetstoornis-NAO. LEss staat voor de Lichaamsgerichte benadering van eetstoornissen. En LEss staat voor MINDER. Minder eetstoornis, en meer vrijheid en waardering voor jezelf en je lijf.

Wat heb jij nodig?

Bij een eetstoornis ben je vaak vervreemd geraakt van je lijf. Je bent verstrikt geraakt in de controle die de eetstoornis jou in het begin gaf. Wat over is gebleven is een strak gereguleerd leven dat draait om eten/niet-eten en bewegen, waar je bijna de hele dag door in beslag wordt genomen. Je aandacht voor andere waardevolle dingen in je leven is grotendeels verdwenen. Je ben onvrij geworden.

Wat jij nodig hebt is het terugvinden van het contact met jezelf, je behoeftes en je lichaam. En het terugvinden van de vrijheid, spontaniteit en flexibiliteit in je leven. En daarbij je lichaam niet negeren, maar gebruiken als waardevolle bron van informatie over jouw behoeftes. Je zult dan ontdekken dat je lichaam je voortdurend waardevolle informatie geeft.

Bijvoorbeeld over wat voor honger je ervaart. Is dat lijfelijke honger, omdat je al heel lang niet hebt gegeten? Of misschien meer een emotionele honger, omdat je je gestrest of alleen voelt? Of omdat je eigenlijk heel erg moe bent, en je lichaam wil rusten terwijl jij daar niet aan toe durft te geven? Of voel je eigenlijk niet echt meer of je honger hebt of juist verzadigd bent?

En wat is de functie van jouw eetstoornis? Helpt hij je om met lastige emoties om te gaan? Geeft hij je controle, of een gevoel dat je een sterk mens bent? Wie zou je zijn zonder jouw eetstoornis?

Wat jij nodig hebt is het hervinden van jezelf en jouw vrijheid.

Jezelf bevrijden van je eetstoornis

Hoe cool zou het zijn als:

 • jij niet meer ’s avonds laat in bed na hoeft te gaan wat je allemaal hebt gegeten
 • de weegschaal je niet hoeft te vertellen hoe jouw dag zal zijn
 • je na twee bonbons het doosje zonder schuldgevoel weer dicht kan doen
 • je gewoon ‘ja’ kan zeggen als je vriendinnen je vragen om mee te gaan naar de pizzeria op zaterdagavond

Hoe geweldig zou het zijn als jij over een half jaar:

 • weer volop energie hebt voor je werk of studie
 • je je emoties kunt delen met fijne mensen om je heen als het even niet lekker gaat
 • je weer kunt bewegen en sporten omdat je van je lijf houdt zoals het is
 • je precies weet wat je nodig hebt als er weer negatieve gedachtes je hoofd in sluipen

Die vrijheid is je van harte gegund en daar kun je in de LEss-groep aan gaan werken.

Inge over de LEss-groep:

“Door de lichaamsgerichte manier van werken ben ik mijn lichaam meer gaan waarderen, en heb ik de negatieve gedachtes over mezelf leren observeren in plaats van geloven.”

Wat levert jou dat allemaal op?

Na het volgen van de LEss-groep:

 • heb je minder angstige en negatieve gedachtes over eten
 • ben je je bewust van alle eet- en leefregels die zijn ontstaan door de eetstoornis en kun je deze loslaten
 • ben je minder gefocust op getallen (weegschaal, calorieën) en veel meer op de behoeftes van je lichaam
 • weet je wat voor jou goede voeding is die bij jou past
 • kun je beter omgaan met stress en spanningen in jouw leven en de emoties die daarbij horen
 • heb je geleerd om jouw destructieve gedrag (naar binnen gerichte boosheid) om te zetten in jouw kracht
 • heb je een grotere waardering voor je lichaam
 • heb je een sterker zelfbeeld

Hoe ziet het programma eruit?

De groep bestaat uit maximaal vijf personen, zodat er genoeg ruimte is voor jouw verhaal. Door het programma samen met anderen te volgen zal er ruimte zijn voor herkenning en openheid in het delen van voor jou moeilijke (en soms schaamtevolle) ervaringen. Het is een veilige omgeving waarin je kunt delen, ervaren, oefenen, en leren.

Het programma bestaat uit twaalf wekelijkse bijeenkomsten. Naast dat we in de groep ervaringen met elkaar delen, zul je ook in beweging zijn en met elkaar mindfulness en ontspanningsoefeningen doen. Door lichaamsgerichte en bewegingsgerichte oefeningen ga je ervaren wat lastig voor je is én hoe dat anders kan.

Thema’s die aan bod zullen komen zijn:

 • jouw motivatie: wat wil je graag dat er verandert
 • reguleren van eetgedrag en eetregels doorbreken
 • positieve lichaamsbeleving
 • bewegingsdrang versus weer plezier ervaren in bewegen
 • een sterkere verbinding vinden met je lijf en behoeftes
 • leren omgaan met negatieve gevoelens als angst, verdriet en boosheid
 • het opbouwen van zelfwaardering en zelfcompassie

Extra: online platform

Bij de LEss-bijeenkomsten is er tevens een online platform waar je contact kunt hebben met mij en de andere deelnemers. Hier kun je terecht als je een ervaring wilt delen, een vraag wilt stellen en om tussentijdse hulp bij moeilijkheden te ontvangen.

En het mooie is: het platform wordt ook gebruikt voor positieve inspiratie. Bijvoorbeeld voor het delen van jouw succes bij het aangaan van een uitdaging, voor een post van een mooie foto van jouw lievelingsontbijt, of voor tips die ook voor jou helpend zouden kunnen zijn. Ook kun je hier met elkaar links delen naar mooie blogs, websites of interessante boeken en artikelen.

Over dr. Corinne van Scheppingen

Al een aantal jaar werk ik met veel enthousiasme als zelfstandige in mijn praktijk in Zuidhorn. Ik ben afgestudeerd als bewegingswetenschapper en heb mij daarna gespecialiseerd in de psychologie en psychomotorische therapie. In mijn praktijk gebruik ik zowel mijn professionele kennis als ervaringsdeskundigheid wat betreft eetstoornissen tijdens de behandeling. Ik weet als geen ander hoe het is om in strijd te zijn met je lichaam en je gevoelens en gedachtes rondom eten.

Op mijn veertiende heb ik een eetstoornis ontwikkeld toen ik hoorde dat mijn vader ongeneeslijk ziek was. Mijn vader betekende veel voor me en ik had heel veel moeite met de gedachte dat ik hem in heel korte tijd zou gaan verliezen. Om deze heftige emoties niet te hoeven voelen ging ik minderen met eten en veel sporten, waardoor ik me in eerste instantie veel sterker ging voelen.

Toen mijn vader overleed had ik een behoorlijk ondergewicht en hierdoor kreeg ik eetbuien. Het lukte mij om daarvoor te compenseren door te braken, maar ondanks dat nam mijn gewicht toe en daar was ik niet blij mee. Het maakte me onzeker over mijn lichaam en gefrustreerd dat ik de controle kwijt was. Ik richtte me volledig op mijn school en studie en merkte dat ik daarin kon presteren. Met hulp van meerdere therapeuten en met name psychomotorische therapie leerde ik mijn gevoelens te herkennen en durfde ik contact te gaan maken met mijn onderliggende behoeftes. En ook mijn zelfbeeld verbeterde. Ik ging inzien dat ik meer kwaliteiten had dan alleen kunnen eten/niet eten; ik was intelligent, muzikaal, zorgzaam, gedreven, humoristisch, creatief, sportief, empathisch, soms wat impulsief, sociaal en ondernemend. Doordat ik deze kwaliteiten in mijzelf steeds meer ging ontdekken, ging ik het leven ook steeds leuker vinden.

We gaan samen ontdekken wie de persoon is die achter jouw eetstoornis schuilt en welke kwaliteiten en behoeftes jij hebt, zodat je (net als ik) een heel mooi en waardevol leven kan gaan leiden.

Lianne na haar deelname aan de LEss-groep:

“Ik heb mezelf teruggevonden achter de grijze sluier van de eetstoornis.”

Jouw investering

Je bent vast benieuwd wat voor investering dit programma van jou vraagt. Dat is best een serieus bedrag, namelijk €1950,- inclusief BTW. Dat bedrag zou je ook aan hele andere mooie dingen kunnen besteden, zoals een vakantie, je studie of mooie producten. Maar, kun jij daar wel echt van genieten als je nu niet gaat herstellen van jouw eetstoornis? Jouw gezondheid heeft op dit moment prioriteit en vraagt om actie en voor jou passende begeleiding.

Als je dit traject gaat volgen zul je ervaren dat jouw investering zich op de korte, maar vooral ook op de lange termijn terugbetaald. Je gaat stappen zetten die voor jouw gezondheid en voor jou als persoon heel bepalend zullen zijn.

In sommige gevallen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding via de werkgever of via de zorgverzekeraar (uit de aanvullende verzekering). Dit kun je navragen bij je werkgever of zorgverzekeraar. Daarbij is het handig om te weten dat ik ben aangesloten bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB).

Eerstvolgende data en locatie

 • Wekelijks op donderdagmiddag of avond
 • Tijd: 17:00 u of 19.00 u
 • Start: 11 januari 2024
 • 3 maanden m.u.v. de schoolvakanties
 • Gezondheidscentrum Zuidhorn, Hanckemalaan 1b
 • Praktijk van Scheppingen: ingang fysiotherapiepraktijk Summa
 • Behandelruimte en oefenzaal

Garantie

Ik heb op basis van ervaringen van andere deelnemers er volop vertrouwen in dat dit traject jou verder gaat helpen en mooie stappen laat zetten. Twijfel je echter sterk aan jouw deelname, omdat je geen goed gevoel hebt bij de groep of het niet is wat je ervan verwachtte, dan krijg je je volledige investering terug. Laat me dat dan uiterlijk 24u na de tweede bijeenkomst weten.

Beschikbare plaatsen

Ik heb er bewust voor gekozen om dit programma in een kleine groep aan te bieden, zodat er voldoende persoonlijke aandacht kan zijn en we ons kunnen houden aan de Corona richtlijnen. Op dit moment zijn er nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wil je verzekerd zijn van een plekje, meld je dan snel aan.

Voor wie is dit programma geschikt?

Dit programma is voor jongeren en volwassenen tussen de 16 en 65 jaar die worstelen met een eetstoornis. Je bent gemotiveerd om hier mee bezig te gaan en om hier actief aan te werken. Je hebt een redelijk stabiel gewicht en er zijn geen medische risico’s wat betreft jouw gezondheid. Je bent bereid om voortijds of tijdens het traject contact op te nemen met jouw huisarts in het geval van twijfel hierover.

Voor wie is dit programma minder geschikt?

Dit programma is minder geschikt voor mensen die teveel ondergewicht hebben (BMI< 17,5). Er zal dan eerst gekeken moeten worden naar mogelijkheden voor gewichtsherstel. Ook is dit programma niet bedoeld om met elkaar manieren te delen om gewicht kwijt te raken door compensatiegedrag. Hier zal streng voor worden gewaakt in de groep. Ook wordt er van je verwacht dat je genoeg tijd en energie hebt om aan het programma en de tussentijdse opdrachten deel te nemen.

Twijfel je nu of je voldoet aan de deelnamecriteria, maar spreekt het programma je wel aan? Neem dan contact op, dan bespreken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Bonus

Als je je vóór 1 januari aanmeldt, krijg je een persoonlijke 1:1 sessie van 60 minuten aangeboden ter waarde van €115,-. Die kunnen we plannen voorafgaand aan het programma, of tijdens het programma op een moment dat jij even wat extra aandacht nodig hebt. Meld je je later aan, dan is een persoonlijke 1:1 sessie uiteraard ook mogelijk, maar dan niet gratis.

Heb je interesse?

Ben jij eraan toe om jezelf te bevrijden van je eetstoornis? En denk je, na dit bovenstaande te hebben gelezen: ‘dit is precies wat ik nodig heb?’ Meld je dan aan voor een telefonisch kennismakingsgesprek, dan bespreken we samen of het groepsprogramma bij je past.

Hartelijke groet, Corinne van Scheppingen.

P.S. Mocht je nu twijfelen en denken, ‘ik heb al zoveel geprobeerd, ik kom er toch nooit vanaf’ dan ben je absoluut niet de enige. Juist dan zul je veel herkenning vinden in de groep en ontdekken dat er echt een weg is richting herstel.

 

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte blijven van alle activiteiten en artikelen die ik publiceer.

U hebt zich succesvol aangemeld op mijn nieuwsbrief!