Psychomotorische Therapie
In de psychomotorische therapie staat het lichaam en het bewegen centraal en hoe dit van invloed is op jouw gevoelens, gedachtes en gedrag. Het wordt daarom ook wel een lichaams- en ervaringsgerichte therapie genoemd.
Met psychomotorische werkvormen (o.a. sport en spel, lichaamsbewustzijns-, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, en symbolische oefeningen) geef ik aandacht aan de dingen waar jij tegen aan loopt en de doelen waar jij aan wilt werken.
Door deze lichaams- en ervaringsgerichte aanpak wordt snel duidelijk waar jij in het dagelijks leven tegenaan loopt en hoe je dit kunt veranderen. Bijvoorbeeld:
- Je wordt je bewust van je lichamelijke spanningen en leert hoe je hier invloed op kunt uitoefenen. Hierdoor ga je bewuster keuzes maken die voor jou belangrijk zijn.
- Je gaat inzien hoe jij overkomt op anderen en leert je assertiever opstellen door onder andere je lichaam te gebruiken.
- Je gaat ervaren hoe het is om over je grenzen te gaan. Je leert je lichamelijke en mentale grenzen beter en sneller herkennen en keuzes maken die beter passen bij wat jij nodig hebt.
- Je gaat inzien dat je veel negatieve gedachtes over jezelf hebt en gaat herkennen welke dit zijn. Je leert anders omgaan met deze negatieve gedachtes waardoor je in het dagelijks leven minder somberheid of vermoeidheid en meer plezier gaat ervaren.
- Je wordt je bewust wat een verlieservaring of trauma lichamelijk, emotioneel en mentaal met jou doet. Door stil te staan bij deze ervaring wordt helderder wat je behoeftes zijn en leer je keuzes maken die voor jou op dit moment belangrijk zijn.
Psychologie
In mijn praktijk maak ik niet alleen gebruik van psychomotorische therapie, maar ook van methodes uit de psychologie. Methodes waar ik veel mee werk zijn Cognitieve Gedragstherapie en CBT-E, Acceptance en Commitment Therapie (ACT), Mindfulness, Oplossingsgerichte Therapie en Imaginaire Exposure en Rescripting.