BEAT-groep

Een groepsprogramma voor meer balans, ontspanning en beter contact met je lijf.

Heb jij de laatste tijd het gevoel dat je lichaam continu gespannen is? Of merk je dat je hoofd en je lijf niet altijd goed samenwerken, of niet altijd dezelfde behoeftes hebben? En weet je daardoor niet meer wat je nu werkelijk nodig hebt?

 

Herken je dit misschien?

 

 • Ervaar je gedurende de dag vaak ongemak ergens in je lichaam, maar geef je dit onvoldoende aandacht?
 • Zit je lijf je in de weg, of vind je het moeilijk om toe te laten wat er binnenin jou leeft?
 • Voel je je soms somber of angstig zonder echt te weten waarom?
 • Weet je niet goed waar je grenzen liggen of vind het je moeilijk om je grenzen te bewaken?
 • Vind je het moeilijk om in relaties aan te geven wat je nodig hebt van de ander?
 • Heb je moeite met goede zelfzorg en sta je wel voor iedereen om je heen klaar?
 • Wil je graag minder vanuit je hoofd en meer vanuit je gevoel leven, maar heb je geen idee hoe dit moet?

Dan is het wellicht tijd om hier stappen in te gaan zetten. Het is mooi dat je daarom uitgekomen bent bij dit groepsprogramma. Het feit dat je dit aan het lezen bent is misschien wel de eerste stap.

Het kan ook anders

Het kan ook anders, dat heb ik zelf aan den lijve ervaren. Maar daarover lees je verderop meer. Je bent namelijk niet de enige die het lastig vind om goed in contact te zijn met zijn lichaam. We hebben allemaal periodes dat we onze lichaamssignalen niet op tijd serieus nemen, niet begrijpen of niet willen voelen. Zeker als je sterk geneigd bent om alles vanuit je hoofd te doen: oplossingen bedenken, veel praten over wat je bezighoudt, een strakke planning aanhouden, veel nadenken en piekeren. Terwijl dit niet altijd helpt. Je lichaam blijft gespannen en er is van alles voelbaar, maar je hebt geen idee wat je hiermee moet. 

Fysieke klachten en ongemak

Als je langere tijd teveel vanuit je hoofd leeft, gaat je lijf op een gegeven moment signalen geven dat er misschien wat ontbreekt. Vaak uit zich dat in fysieke klachten. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoofdpijn, rugpijn, hartkloppingen, of maag-darmklachten. Je gaat ongezonder of onregelmatiger eten, of merkt dat je minder goed slaapt. Je voelt je vaker somber of leeg, en mist de energie die je ooit had. 

Doordat je lijf fysieke klachten geeft, gaat het je in de weg zitten. Onbewust ga je je lijf dan negeren: je neemt een pijnstiller, je spant je spieren aan om je hoofdpijn wat minder te voelen, negeert het feit dat je gewicht verandert, of zet je tanden op elkaar als je nog even een klus moet afmaken.

En doordat je je lijf gaat negeren, doe je precies het tegenovergestelde van dat wat nodig is.

Wat heb jij nodig?

Wat jij nodig hebt is je lichaam niet negeren, maar gebruiken als waardevolle bron van informatie over jouw behoeftes. Je zult dan ontdekken dat je lichaam je voortdurend waardevolle informatie geeft.

Bijvoorbeeld informatie over welke emotie je precies ervaart. Ben je geïrriteerd, gefrustreerd of boos, en waar voel je dat in je lijf? En wat zegt deze lijfelijke ervaring jou? Vraagt je lijf om actie, of om iets anders?

Of informatie over wat jij nodig hebt als je heel erg moe bent. Wordt je heel slaperig of juist heel druk in je hoofd? Krijg je veel zin in zoetigheid of last van je maag? En wat heeft jouw lijf dan nodig?

Of hoe je reageert als jouw leidinggevende een hele stapel werk op je bureau parkeert. Hoe voelt dat in je lijf? Welke wijsheid probeert jouw lijf je dan mee te geven?

Wat jij nodig hebt is je bewust worden van jouw behoeftes.

Ontdek de kracht en wijsheid van jouw lichaam

In het groepsprogramma ‘Ontdek de kracht en wijsheid van jouw lichaam’ ga je met een kleine groep ontdekken hoe het anders kan.

Je leert op een gedetailleerde manier luisteren naar je lichaam, waardoor je dagelijks nieuwe dingen zult opmerken. Een kleine spanning in je nek, een diepe ademteug, een verkramping in je gezicht, een verborgen emotie. Het kan ook zijn dat je oude patronen gaat ontdekken. Bijvoorbeeld dat je steeds het tempo of de emotie van de ander overneemt, of dat je je altijd als eerste aanbied als er een klus moet worden gedaan.

Dit alles gaat je veel wijsheid opleveren, waardoor je misschien andere keuzes wilt maken. Keuzes die passen bij wat jij nodig hebt om meer in balans en een meer ontspannen leven te gaan leiden.

Janine over de samenwerking met mij:

“Corinnes lichaamsgerichte manier van werken liet me ervaren wat er gebeurde in plaats van er van een afstand naar te kijken. Daardoor kan ik nu beter aanvoelen wanneer ik iets niet prettig vind, of wanneer ik over een grens heen ga, en durf ik meer op mijn lijf te vertrouwen”.

Wat levert mij dat op?

Na het volgen van het groepsprogramma:

 

 • Start je je dag met meer ontspanning in je lijf.
 • Kun je je grenzen beter bewaken, waardoor je tijd overhoudt voor waardevolle dingen.
 • Kun je beter aanvoelen wat je behoeftes zijn. 
 • Communiceer je duidelijker naar anderen wat voor jou belangrijk is.
 • Weet je wat jij nodig hebt om minder prikkelbaar, somber of gespannen te zijn.
 • Slaap je beter en heb je minder last van fysieke pijn of ongemak.
 • Ben je een meer ontspannen partner, moeder, collega en persoon.

Hoe ziet het programma eruit?

In het groepsprogramma ga je met maximaal vier personen ervaren wat de kracht en wijsheid is van jouw lichaam. Door het programma samen met anderen te volgen ontstaat er een sociale omgeving waarin je kunt ervaren, oefenen, en leren.

Het programma bestaat uit twaalf bijeenkomsten. In elke bijeenkomst zal er gewerkt worden met lichaamsgerichte werkvormen, reflectie en het bespreken van de thuisopdrachten. Bij deze bijeenkomsten krijg je wekelijkse online opdrachten met verschillende invalshoeken. Hiermee ga je ontdekken en nieuwe dingen uitproberen in jouw dagelijkse leven. De opdrachten maken onderdeel uit van een werkboek waar je in de maanden na het programma nog mee verder kunt.

In de bijeenkomsten zullen een aantal thema’s sowieso aan bod komen. Onder andere: het ervaren van lichaamssignalen, grenzen aanvoelen en aangeven, het reguleren van emoties, de werking van het autonome zenuwstelsel, het verkennen van oude reactiepatronen en nieuwe strategieën. Daarnaast is er ook ruimte voor eigen vragen en inbreng vanuit de groep. 

Over dr. Corinne van Scheppingen

Al een aantal jaar werk ik met veel enthousiasme als zelfstandige in mijn praktijk in Zuidhorn. In 2004 ben ik afgestudeerd als bewegingswetenschapper en had sindsdien een behoorlijk druk leven. Ik deed een studie psychologie, werkte aan mijn promotieonderzoek, en kreeg in die periode ook nog eens drie kinderen. In die jaren kreeg ik het voor elkaar om alle ballen in de lucht te houden, om mijn werk en een druk gezinsleven te managen en daarnaast nog tijd te maken voor hardlopen, schaatsen, en spelen op mijn cello in het orkest. Dat ging goed, totdat mijn lijf plotsklaps enorm begon te protesteren. Op een dag kon ik letterlijk de trap niet meer op lopen. En dat was de dag dat mijn leven langzamerhand een andere kant op ging.

Dat protest van mijn lichaam is achteraf gezien het begin geweest van een waardevol traject, waarin ik veel van mijn lijf heb geleerd. Mede dankzij een lichaamsgericht therapietraject ben ik gaan inzien dat ik mijn lijf al jarenlang aan het negeren was. Dat ik heel veel signalen niet had opgepikt, terwijl ik achteraf wel voelde dat er iets heel erg op mij drukte. Ik durfde toen de stap te zetten om als zelfstandige te gaan werken en meer ruimte te maken voor mijn gevoelens en behoeftes. Terugkijkend heeft de investering in dat therapietraject me contact met mijn lichaam teruggeven en weer in balans gebracht, waardoor ik nu op mijn beurt mijn cliënten mooie stappen verder kan helpen.

Esther over mij:

“Corinne heeft een goed zicht op wat nodig is en biedt doelgerichte oefeningen met een heldere boodschap. Ik vind haar zeer kundig, open, warm, eerlijk en begripvol.”

Jouw investering

Je bent vast benieuwd wat voor investering dit programma van jou vraagt. Dat is best een serieus bedrag, namelijk €1950,- inclusief BTW. Dat zou je natuurlijk ook aan andere mooie dingen kunnen besteden, zoals een stedentrip of een weekje naar de zon om even te ontspannen. Maar, hoe vaak gebeurt het niet dat je dan na korte tijd weer net zo gespannen bent als daarvoor? Echt een duurzame verandering in jouw leven vraagt dus kennelijk wat anders.

Als je het groepsprogramma gaat volgen zul je gaan ervaren dat jouw investering zich indirect terugbetaald. Het programma kan bijvoorbeeld voorkomen dat je de ziektewet belandt of thuis meer ontspannen bent waardoor het contact met je naasten veel fijner voelt. Je gaat stappen zetten die voor jou belangrijk zijn, net zoals ik dat heb gedaan, en een waardevolle groei doormaken.

In sommige gevallen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding via de werkgever of via de zorgverzekeraar (uit de aanvullende verzekering). Dit kun je navragen bij je werkgever of zorgverzekeraar. Daarbij is het handig om te weten dat ik ben aangesloten bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB).

Wanneer en waar?

 •  Wekelijks op woensdagmiddag
 • Tijd: 16:30 u – 18:00 u
 • Start: nog te bepalen (2024)
 • Vervolgdata: 
 • Gezondheidscentrum Zuidhorn, Hanckemalaan 1b
 • Praktijk van Scheppingen (ingang bij fysiotherapiepraktijk Veeneman)

Garantie

Ik ben ervan overtuigd dat dit programma jou meer wijsheid over je lichaam gaat opleveren. Ben je echter niet tevreden over het programma, omdat het niet is wat je ervan verwachtte, dan krijg je je volledige investering terug. Laat me dat dan uiterlijk 24u na de tweede bijeenkomst weten.

Beschikbare plaatsen

Ik heb er bewust voor gekozen om dit programma in een kleine groep aan te bieden, zodat er voldoende persoonlijke aandacht kan zijn. Op dit moment zijn er nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wil je verzekerd zijn van een plekje, meld je dan snel aan.

Voor wie is dit programma geschikt?

Dit programma is voor volwassenen (18+) die beter contact willen met hun lichaam en oude patronen willen (leren) loslaten. Ze willen groeien in het contact met zichzelf, hun lichaamswijsheid leren kennen, niet alleen in hun hoofd leven, en een gebalanceerder en ontspannener leven gaan leiden.

Voor wie is dit programma minder geschikt?

Dit programma is minder geschikt voor mensen met hevige burn-out klachten of een actuele depressie, die nog niet de energie hebben om in een groep deel te nemen. Het programma is ook minder geschikt voor mensen die een (heftig) trauma, zoals seksueel misbruik, hebben meegemaakt en snel overweldigd kunnen raken door het contact met hun lichaam.

Twijfel je of je geschikt bent om deel te nemen, maar spreekt het programma je wel aan? Neem dan contact op, dan bespreken we samen wat voor jou het meest passend is.

 

Bonus

Als je je vroegtijdig aanmeldt, krijg je een persoonlijke 1:1 sessie van 60 minuten aangeboden ter waarde van €150,-. Die kunnen we plannen voorafgaand aan het programma, of tijdens het programma op een moment dat jij even wat extra aandacht nodig hebt. Meld je je later aan, dan is een persoonlijke 1:1 sessie uiteraard ook mogelijk, maar dan niet gratis.

Heb je interesse?

Ben jij eraan toe om een waardevolle stap te zetten richting een beter contact met je lijf? En denk je, na dit bovenstaande te hebben gelezen: ‘dit is precies wat ik nodig heb?’ Meld je dan aan voor een vrijblijvende telefonische kennismaking, dan bespreken we samen of het programma bij je past.

Hartelijke groet, Corinne van Scheppingen.

PS. Mocht je nu merken dat je hoofd gelijk allemaal redenen verzint om hier NIET aan mee te doen, terwijl je lijf nu al blij wordt van de gedachte aan wat minder ballast en spanning, dan is dit programma mogelijk precies wat jij nu nodig hebt 😉 

 

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte blijven van alle activiteiten en artikelen die ik publiceer.

U hebt zich succesvol aangemeld op mijn nieuwsbrief!