Met minder inspanning op weg naar een gelukkiger leven.

“Zal ik hier dan maar een streepje zetten?” zegt Kim, terwijl ze voor de whiteboard staat. “Vanochtend heb ik namelijk teveel gegeten en ik ben gestrest omdat ik nog een toets moet inhalen en omdat ik al een week niet heb hardgelopen vanwege een blessure. Mijn gelukscore op een schaal van 0 tot 10 is dus een 4. Ik doe echt heel hard mijn best, maar merk niet dat ik me daardoor gelukkiger voel”.

Vandaag sta ik met Kim stil bij hoe ze zich voelt. Tot nu toe dacht ze dat de sterke controle die ze probeerde uit te oefenen op haar uiterlijk, haar sporten en haar schoolwerk haar uiteindelijk gelukkiger zou maken. Maar haar gelukscore laat zien dat dat eigenlijk niet helpt.

De wet van de omgekeerde inspanning

‘Hoe meer we proberen iets met onze bewuste wil te doen, hoe minder we daarin slagen’. Onlangs stuitte ik op deze veelzeggende wet van de Engels-Amerikaanse schrijver Aldous Huxley: de wet van de omgekeerde inspanning, ofwel de ‘achteruitwet’.

Als het gaat over controle, dan is deze wet ook heel goed toepasbaar: hoe meer je probeert om ergens controle over te hebben, hoe meer je last krijgt van gevoelens van bijvoorbeeld angst en onzekerheid. Bedenk maar eens wat je het beste zou kunnen doen om minder angstig te zijn als je bang bent voor inbrekers. Je huis beveiligen met vier sloten, of ’s avonds een goed boek lezen en na een warm bad je bed in duiken?

Veel bange mensen doen het eerste: ze lopen ’s avonds een rondje door hun huis, doen alle deuren op een dubbel slot, zetten de inbraakbeveiliging aan en checken nog even of alle ramen wel goed dicht zijn. En dan nog liggen ze vaak met een onrustig gevoel in bed. Terwijl diegenen die ’s avonds na een warm bad in bed kruipen mogelijk helemaal niet aan een inbreker denken. Is dat niet gek?

“Hoe meer je probeert om ergens controle over te hebben, hoe meer je last krijgt van gevoelens van angst en onzekerheid”.

“Heel soms, zegt Kim, heb ik wel eens een momentje dat ik me heel erg gelukkig voel. Op vakantie, zomaar ineens”.

Vaak leiden bewuste pogingen om meer geluk te ervaren, nog een paar kilo afvallen, de hele week hard werken, of strenge regels voor jezelf met sporten, ertoe dat je je juist ongelukkiger gaat voelen. Geluk ontstaat namelijk juist op momenten dat je er niet naar op zoek bent. Waar je wél naar op zoek kunt gaan om je gelukkiger te voelen is verbinding. Verbinding met anderen, maar vooral ook met jezelf en al je gevoelens.

Geluk ontstaat vaak op momenten dat je er niet naar op zoek bent”.

Toelaten van negatieve gevoelens, nieuwsgierigheid en mislukkingen

Hieronder vind je drie krachtige tips die jou kunnen helpen om de controle wat meer los te laten en geluk te gaan vinden op onverwachte momenten.

Tip 1. Als je negatieve gevoelens opmerkt, zet je hoofd dan vervolgens even buiten spel. Dat klinkt gek, maar je hoofd heeft altijd een sterke behoefte aan controle en het vermijden van negatieve emoties, en die ga je nu even niet de leiding geven. ‘Oké, ik voel mij bang, en ik vertrouw erop dat mijn angst me vertelt wat ik nodig heb en niet mijn hoofd’. Het kan best zijn dat je dan andere keuzes gaat maken, waar je je uiteindelijk veel gelukkiger bij voelt.

Tip 2. Laat de controle eens los en ga genieten van onzekerheid! In plaats van controle te willen hebben over wat er in de toekomst gaat gebeuren, kun je ook nieuwsgierig zijn. Dit is een hele krachtige manier om je open te stellen voor je toekomst. Weten wat de toekomst je gaat brengen kun je namelijk niet voorspellen en maakt je ook niet gelukkiger. Begin klein en wees nieuwsgierig naar hoe je dag zal zijn. Wat zal ik vandaag voor moois, leuks, geks, interessants of uitdagends meemaken, wat ik nu nog niet weet?

Tip 3. Raak vertrouwd met mislukkingen. Als je sterk de behoefte hebt aan controle is het heel erg leerzaam om eens bewust stil te staan bij iets dat mislukt. Of zelfs, om af en toe bewust iets te laten mislukken. Maak een lelijke tekening, bak een misvormde taart, laat een kerstbal uit de boom vallen, of haal een keer je hardloopdoel niet. Mislukkingen zijn niet alleen de motor achter ons leervermogen, maar zijn er ook om soms even hard om te mogen lachen. En laat lachen nu net datgene zijn dat ons heel erg gelukkig kan maken…….

 

Dus: door het gaan onderzoeken van je emoties en behoeftes, door nieuwsgierig te zijn en vooral af en toe iets te laten mislukken, ga je mogelijk meer gelukkige momentjes beleven. Mooi toch?

Blijf je last houden van een sterke behoefte aan controle en blijf je je somber voelen? En wil je hier professionele begeleiding bij? Klik dan hier om contact op te nemen met mijn praktijk.

Wil je meer weten over de methodes waarmee ik werk? Zie mijn website.

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte blijven van alle activiteiten en artikelen die ik publiceer.

U hebt zich succesvol aangemeld op mijn nieuwsbrief!