“Als ik mezelf mooi ga vinden word ik dik”.

door | 18 januari 2020 | Eetstoornis | 1 reactie

Hoe kan ik weer positief naar mijn lichaam gaan kijken en herstellen van mijn eetstoornis?

Dik is wat ik zie

“Ik walg van mijn lichaam”, zegt Ineke als we samen kijken naar de touwtjes die ze heeft neergelegd op de vloer om haar buikomtrek weer te geven. En daarin is ze niet de enige: veel mensen met een eetstoornis vinden zichzelf lelijk. Lange tijd heb ik zelf ook veel moeite gehad met mijn lichaam en het liefst wilde ik mijn lijf inruilen voor een mooier exemplaar. Ik vond mijn buik te dik, mijn benen te slap, mijn borsten te klein, mijn voeten misvormd en mijn heupen te vet. Kortom, ik heb ook heel lang heel negatief naar mijn lichaam gekeken.

Focus op lelijke lichaamsdelen maakt somber

Een tijdje terug is er een leuk onderzoek gedaan waarbij de oogbewegingen van mensen met en zonder eetstoornis werden gevolgd terwijl zij naar gedigitaliseerde foto’s van hun eigen lichaam en dat van anderen keken. Vervolgens werd er gemeten hoe lang ze naar bepaalde lichaamsdelen keken. Wat blijkt: mensen met een eetstoornis kijken significant langer naar lichaamsdelen van zichzelf die ze lelijk vinden en langer naar lichaamsdelen van anderen die ze mooi vinden. En bij gezonde mensen bleek dat precies andersom! Mensen zonder eetstoornis hebben dus een soort gezonde mate van ijdelheid….

“mensen zonder eetstoornis hebben een soort gezonde mate van ijdelheid”

Wat nog een opvallende uitkomst van het onderzoek was: na het kijken naar foto’s van hun eigen en andermans lichamen waren de mensen met eetstoornis aanzienlijk somberder. Bij mensen zonder eetstoornis veranderde hun stemming niet.

Met bewondering naar je lichaam kijken

Uiteindelijk ben ik volledig hersteld van mijn eetstoornis. En het gekke is, ik kijk nu ook als een gezonde ijdeltuit naar mijn lichaam. Mijn lichaam is niet perfect: mijn buik is slapper geworden, mijn voeten zijn nog meer misvormd dan eerst, mijn borsten nog even klein, maar ik vind mijn lichaam mooi. En het goede nieuws is: ook als jij nu nog walgt van je lichaam, kun je straks met een verliefd gevoel naar jezelf in de spiegel kijken. Misschien vraag je je af, maar hoe dan? Onder andere door stil te staan bij de volgende tips, geïllustreerd met uitspraken van mijn cliënten.

“ook als je nu nog walgt van je lichaam kun je straks met een verliefd gevoel naar jezelf kijken”

Het zandpaadje verleggen

Tip 1. Je bent niet de eerste die in mijn praktijk zegt: “Ik ben bang dat als ik mezelf mooi ga vinden, dat ik dik word”. Dit is een rare gedachtekronkel, maar wel een hardnekkige. Besef dat je lichaam mooi gaan vinden geen enkel effect hoeft te hebben op je gewicht! Integendeel, doordat je je lijf gaat waarderen kan er ontspanning ontstaan. En door de waardering ga je inzien dat het belangrijk is om weer gezond te gaan eten in plaats van focussen op lijnen en/of eetbuien.

Tip 2. Ga oefenen voor de spiegel. Probeer je lichaam te beschrijven in alleen maar positieve termen. Hoe meer hoe beter! Bijvoorbeeld: “mijn benen zijn goed in verhouding tot mijn lijf”, “ik heb mooie kuiten en leuke moedervlekken op mijn bovenbenen”. Een beetje ijdelheid kan geen kwaad. Bedenk ook wat je allemaal kunt met het lichaamsdeel dat je bekijkt en benoem dat. Bijvoorbeeld: “Mijn bovenbenen helpen me om hard te fietsen als ik haast heb”. En bedenk aan wie of wat jouw lichaamsdeel je doet denken. Bijvoorbeeld: “Als ik mijn benen zie denk ik aan mijn leuke dansles”, en “bij het zien van mijn ogen denk ik aan mijn moeder”.

Tip 3. Besef je dat negatief kijken een automatisme is geworden, een soort ingesleten zandpaadje in je hoofd. Alleen door heel vaak te oefenen met positieve termen ga je het ingesleten zandpaadje vervangen voor een ander paadje: positief kijken. Na heel vaak oefenen zul je op een dag merken dat je voor de spiegel gaat staan en er een kleine glimlach ontstaat, omdat je naar een mooi mens kijkt. En dat mooie mens glimlacht ook nog terug!

 

 

“Op een dag zul je merken dat je voor de spiegel gaat staan en er een kleine glimlach ontstaat, omdat je naar een mooi mens kijkt”

Dus: door het doorbreken van automatische negatieve gedachten én door in te zien hoe waardevol jouw lichaam is, kun ook jij weer positief naar je lichaam leren kijken!

Vind je dit nog moeilijk en wil je hier misschien begeleiding bij? Klik dan hier om contact op te nemen met mijn praktijk. Wil je meer weten over de methode positieve lichaamsbeleving waarmee ik werk?

Ontvang mijn nieuwsbrief!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte blijven van alle activiteiten en artikelen die ik publiceer.

U hebt zich succesvol aangemeld op mijn nieuwsbrief!