Algemeen

Psychomotorische therapie

In psychomotorische therapie staat met name het lichaam centraal en de interactie met emoties, gedachtes en gedrag. Door een betere balans te vinden tussen hun lijf en hun hoofd merken veel mensen in mijn praktijk dat hun klachten verminderen.

Psychomotorische therapie is een lichaams- en bewegingsgerichte therapie; met behulp van sport- en spelvormen en lichaamsbewustzijns-, ontspannings- en ademhalingsoefeningen wordt er aandacht gegeven aan lichamelijke en/of psychische problematiek.

Door deze lichaams- en bewegingsgerichte aanpak wordt snel duidelijk waar jij in het dagelijks leven tegenaan loopt en hoe je dit kunt veranderen. Bijvoorbeeld:

– Je wordt je bewust van je lichamelijke spanningen en leert hoe je hier invloed op kunt uitoefenen. Hierdoor ga je bewuster keuzes maken die voor jou belangrijk zijn en verminderen jouw (pijn)klachten. 

– Je gaat inzien hoe jouw lichaamshouding overkomt op anderen en leert je assertiever opstellen door je lichaam te gebruiken. 

– Je ziet in dat je in een spelsituatie snel over je grenzen gaat en herkent dit ook uit je dagelijkse leven. Je leert je lichamelijke en mentale grenzen herkennen en andere keuzes maken, waardoor je chronische vermoeidheidsklachten verminderen. 

– Je ervaart dat je veel negatieve gedachtes over jezelf hebt bij een moeilijke sport- of spelsituatie. Deze gedachtes zijn herkenbaar voor je. Je leert tijdens de sport- of spelsituatie anders omgaan met negatieve gedachtes waardoor je ook in het dagelijks leven minder somberheid en meer plezier gaat ervaren. 

– Je zit in een rouwproces en krijgt de ruimte om te ervaren wat deze verlieservaring lichamelijk, emotioneel en mentaal met jou doet. Door stil te staan bij deze ervaringen wordt helderder wat je behoeftes zijn en leer je keuzes maken die voor jou op dit moment belangrijk zijn.  

Overige behandelvormen

In mijn praktijk gebruik ik niet alleen van psychomotorische therapie, maar ook van methodes uit de psychologie. Methodes die ik gebruik zijn cognitieve gedragstherapie, acceptance en commitment therapie, mindfulness, oplossingsgerichte therapie en traumatherapie.